Almanca öğrenmek istiyorsunuz ama nereden nasıl başlayacağınızı bilmiyorsanız tüm tecrübelerim ve de Almanca öğretmeni olarak size yol göstermek istiyorum.
Öncelikle olarak kelimeleri tanımak ile başlamanızı öneririm. Kelimeler günümüzde iletişim kurmak için kullandığımız anlamlı ses parçalarıdır.
Kelimeler türlere ayrılır.
Buna göre;
- Hareket, oluş ifade eden kelimelere “fiil”,
- Varlıkları adlandıran kelimelere “isim”,
- Varlıkların sahip olduğu özellikleri ifade eden kelimelere “sıfat”
- Tek başına bir anlam ifade etmeyen ancak diğer kelimeler ile birlikte kullanılarak, o kelimeleri anlam ve yapı bakımından birbiri ile uyumlu olmasını sağlayan kelimelere de “edat” türünden kelimeler denir.
Kelime türlerini bilmek, Almanca öğrenmek için atılacak ilk adım olmalıdır. Bu sayede hangi kelime ne zaman kullanılır, nasıl kullanılır bilmiş olursunuz.
Kelime türlerini biliyor olmanız aynı zamanda Almanca dilbilgisi kurallarını öğrenebilmeniz açısından da önem teşkil eder. Çünkü dilbilgisi kuralları tamamen kelimelerin türleri ile alakalıdır.
Sonuç olarak nasıl ki matematiğin temel konuları varsa ve bu temel konuları bilmeden matematiğin ilerleyen konuları hiç ya da tam olarak öğrenilemiyorsa aynı durum Almanca öğrenme süreci için de geçerlidir.
Almanca öğrenmek isteyen birisi eğer kelime türlerini, kelime yapısını bilmiyorsa dilbilgisi kurallarını da öğrenemez ya da öğrense bile eksik öğrenir. Bu yüzden dolayı da sorunlar yaşar.
Kelime türleri öğrendildikten sonra ise her bir kelime türüne göre en çok kullanılan kelimeler ve bu kelimelerin genellikle kullanıldıkları cümle tipleri öğrenilmelidir. Bu sayede cümle kurmak için ilk adım atılmış olur.
Bilinmesi gereken önemli bir konu ise cümle kurarken öğeler nasıl sıralandırılır, cümle çeşitleri nelerdir, cümle çeşitlerine göre öğelerin sıralaması nasıl olur tüm bu ayrıntılar öğrenildiğinde gerisi zaten gelecektir.
Sonuç olarak eğer doğru bir şekilde Almanca öğrenme süreci ilerletilirse, sadece birkaç ay içerisinde Almanca konuşmak mümkündür ancak kişi öğrenme sürecine yanlış bir şekilde girmişse ve yanlış bir şekilde öğrenmeye çalışıyorsa oldukça fazla zaman kaybeder.
Dilbilgisi kuralları öğrenilmeden sadece cümle ya da kelime ezberleme mantığı ile Almanca ya da başka bir dil öğrenilmez. En çok kullanılan cümleleri ya da kelimeleri ezberlediğinizde o dili öğrenmiş olmazsınız fakat ezberlediğiniz cümleler ya da kelimeler tabii ki işinize yarar.
Kelime ezber çalışması da oldukça önemlidir fakat daha da önemlisi ise ezberlediğiniz kelimeleri kullanabilmeniz ve bu kelimeler ile cümleler kurabilmenizdir. İşte bunu yapabilmeniz için de cümle çeşitleri nelerdir, çeşitlerine göre yapıları nasıldır ve dilbilgisi kuralları nelerdir bilmeniz gerekir.
0 comments:
Yorum Gönder