1 Ocak 2021 Cuma

Almanca Harfler ve Okunuşları

Almanca harfler ve okunuşları aşağıdaki gibidir

a : a
b : be
c : se
d : de
e : e
f : ef
g : ge
h : ha
i : ii
j : yot
k : ka
l : el
m : em
n : en
o : oo
ö : öö
p : pe
q : qu
r : er
s : es
t : te
u : uu
ü : üü
v : fau
w : we
x : ix
y : ipsilont
z : set
ä : ae
ß : ss (yazılırken de daha çok ss şekli tercih edilir.)

Yukarıda Almanca harfleri ve bu harfler okunduğunda nasıl sesler çıkartır bunu görüyoruz ama burada önemli bir detay şu dur; yukarıdaki harfler sadece tek başlarına iken o sesleri çıkarırlar.

Yani, harfleri cümle içerisinde kullandığımızda çıkarttıkları seslerde kısmen bir değişim yaşanır. Bu değişim bazen ciddi bir değişimdir, bazen ise hafiftir.

Mesela;

buch (buh)

Yukarıda bir tane almanca kelime ve parantez içerisinde bu kelimenin okunuşu yazmaktadır. Burada şuna dikkat etmelisiniz.

Yukarıda sıralandırdığımız Almanca harfler ve okunuşları listesine göre “c” harfini “se” şeklinde okumamız gerekiyordu ama örnekteki okunuşa baktığımızda “se” şeklinde çıkan bir ses göremiyoruz. Hatta “c” harfinin etkisinin tamamen yok olduğunu fark edebiliyoruz.

Bu şu anlama geliyor; Alman alfabesi ve harflerin okunuşlarını öğrenmek, size sadece genel bir bilgi katar ancak her bir harfin kelime içerisinde çıkarttığı sesi anlamak için ise o harfin sağında, solunda hangi harfler olduğuna bakmalısınız.

Bu bilgiye göre, yukarıdaki “buch” örnek kelimesinde “c” harfinden neden ses gelmediğini şu şekilde izah edebiliriz; “c” ile “h” harfi yan yana geldikleri zaman “h” sesi ortaya çıkar.

Bu mantık diğer bazı harfler için de geçerlidir. Aşağıdaki tabloya bakınız.

ei : ay
ie : i
eu : oy
sch : ş
ch : h
z : ts
au : o
ph : f
sp : şp
st : şt

Almanca harfler ve okunuşları

Almanca harfleri okunuş kuralları ve örnekleri ile bilmek önemlidir.

Birkaç örnek yapalım;

das (das)
schwarz (şıvağs)
bücher (büühağ)
problem (pığobleem)
gesundheit (getzundhayt)

Sonuç olarak Almanca harfler ve okunuşları en iyi sık sık tekrar ederek öğrenilir. Zaman içerisinde pratiklik kazanacaksınız yapmanız gereken tek şey sürekli Almanca metinler okumak.

Ne okuduğunuzun bir önemi yok. İsterseniz bir ders kitabı okuyun, isterseniz bir hikaye kitabı, fark etmez. Zamanla okunuşlara aşina olacaksınız.

Tabii bu süreçte Google Translate aracından mutlaka faydalanmanızı öneririm. Çünkü Google Translate sayesinde hangi kelimenin nasıl okunduğunu kolayca öğrenebilirsiniz. Bu sayede kendiniz de tekrar yaparak öğrenebilirsiniz.

0 comments:

Yorum Gönder